Speerpunt: Gesprektechnieken
Doel: Bewustwording van en/of leren hoe op een goede manier een gesprek met ouders gevoerd wordt om elkaar zo goed mogelijk te verstaan.
Werkwijze: Middels meespeeltheater worden de leerkrachten van groep 3 tot en met 8 dagelijks voorkomende en herkenbare situaties voorgelegd die later in een veilige setting met acteurs nog verder worden geoefend.
Resultaat: Leerkrachten voelen zich zelfverzekerder en zijn zich meer bewust van hun eigen rol en invloed op de uitkomst en het verloop van het gesprek.
Speerpunt: Werkwijze interne begeleiding
Doel: Betere begeleiding en inzicht in de leerkrachten en de groepen.
Werkwijze: De vraag aan Cedin, Nan Kooiker, is gesteld of we het goede doen en dat wat we doen ook goed doen.
De interne begeleiders zijn gevolgd en er is een aantal keren gesproken.
Resultaat:
De taken en bevoegdheden moeten helderder zijn, gesprekken zullen MT-breed worden opgepakt, interne begeleiders moeten duidelijker aanwezig zijn en hun expertise inzetten.
Speerpunt Starters
Doel: Starters middels intervisie elkaar laten ondersteunen en inwijden in de schoolcultuur.
Werkwijze: De starters komen 6x per jaar bij elkaar en brengen onderwerpen in die hen bezighouden of waar zij meer informatie over willen hebben.
Resultaat: Wanneer er tijd voor elkaar is blijkt het fijn om van elkaar te horen dat men tegen dezelfde dingen aanloopt. Het belang van een Handboek Wegwijzer is ook hier regelmatig op tafel gekomen. Er zou nog meer uit te halen zijn, dat gaan we onderzoeken.
Speerpunt: Inzet Brugfunctionaris
Doel: Een brug vormen tussen thuis en school om ouders sneller op te nemen in de schoolcultuur en de ouders bewust te maken van de hulp die geboden kan worden. Het geeft leerkrachten meer inzicht in de thuissituatie waardoor er eerder een open houding naar elkaar ontstaat.
De brugfunctionaris ziet 80 % van de doelgroep minimaal eens per jaar.
Werkwijze: De brugfunctionaris Saskia Stam heeft een formatie van 0,2 waarin ze alle nieuwe leerlingen thuis bezoekt en de thuissituatie in kaart brengt.
Ouders kunnen de brugfunctionaris altijd aanspreken en de brugfunctionaris belt minimaal eens per jaar op om te vragen of zij iets voor het gezin kan betekenen. De leerkrachten kunnen haar inschakelen wanneer zij zich zorgen maken over een gezin. Zij heeft veel contact met het WIJ-team van de wijk waarin het kind woont. Zij probeert zichtbaar te zijn voor alle ouders maar met name de ouders van de onderbouw.
Resultaat: De brugfunctionaris wordt gezien als een belangrijke schakel. De opbouw en bekendheid van de functie vergt tijd maar is niet meer weg te denken uit de organisatie. Het team moet leren de brugfunctionaris proactief in te zetten.
Speerpunt: Teambuilding
Doel: Organisatie van activiteiten waarin het personeel nader tot elkaar komt.
Werkwijze: Er is een aantal activiteiten geweest, de familiedag van de Wegwijzer, kerstborrel, personeelsdag VCOG, margedagen met ruimte voor ontmoeting, pluimen, kaartjes en presentjes, afsluiting schooljaar.
Resultaat: Wij zijn een warm, open en op elkaar gericht team. We hebben behoefte aan regelmatig een “borreltijd”. Dat wordt geagendeerd.
Speerpunt: Cursussen
Doel: Een leven lang leren
Werkwijze: Er zijn gezamenlijke en individuele cursussen gevolgd:
Pre Masters, Masters, Succes for All, ICT, Analyse rekenen San Bronk, Cedin, mediawijsheid, muziek, gesprekstechniek.
Resultaat: Er zijn certificaten en diploma’s gehaald. De leerkrachten hebben hun expertise ingezet of gaan hun expertise inzetten.